Pátý Restaurant day znovuobjevil tržnici

Pátý ročník mezinárodního festivalu Restaurant Day Ostrava nechal návštěvníky nahlédnout pod pokličky sedmadvaceti odvážných kuchtíků, kteří si otevřeli svoji jednodenní restauraci. Kuchaři dorazili s plnými tácy a hrnci na tržnici na Černé louce a zhruba po dvou hodinách odcházeli s prázdnou.

Pátý ročník mezinárodního festivalu Restaurant Day Ostrava nechal návštěvníky nahlédnout pod pokličky sedmadvaceti odvážných kuchtíků, kteří si otevřeli svoji jednodenní restauraci. Kuchaři dorazili s plnými tácy a hrnci na tržnici na Černé louce a zhruba po dvou hodinách odcházeli s prázdnou. Naopak jedlíci odcházeli nasyceni a posilněni na celý zybtek dne. Kuchtíci nemilosrdně zaútočili na všechny smysly návštěvníků, servírovali jídlo rozmanitých chutí a dali si záležet také na vzhledu. K raw hamburgeru podávali hranolky, které na první pohled vypadali jako ty z McDonaldu, avšak byli připraveny z bílé ředkve, která se macerovala v nálevu z tajné směsy koření, jenž ředkvi dodala „vysmaženou“ žlutavou barvu. Ošálit zrak, ale i chuť se pokusili i další kuchtíci, kteří připravili sladkosti, z kterých nám rozum přecházel, neboť byly připraveny zcela bez použití cukru a jiných sladidel.

Restaurant day Ostrava VI

Mezi kuchtíky nebývalého ohlasu získala mimo jiné rodinná restaurace VegeVorlí dobroty, kde si návštěvníci pochutnávali především na pokrmech z domácích vajec a na specialitách z čerstvých kopřiv. Mladá rodinka návštěvníky zvala k sobě na malou farmu poblíž Ostravy, kde pěstují ovoce a zeleninu a chovají zvířata. V restauraci El Jefe obsluhoval mladý pár, který si připravil mexické pohoštění. Naproti Na druhé koleji milá slečna Žaneta se svým manželem servírovala všemi oblíbené domácí řízečky. U Rawzinky se podávala rozmanitá jídla připravená podle raw receptur. Ze sladkostí jsme si dosyta užívali makronek, cheescaků, cupcaků či koblih. To vše jsme spláchli pivem a domácí limonádou v pojízdném baru Cooltour nebo kávou z rodinné pražírny Laura Coffee a od Coffee Coache. V krabičkách domů jsme si odnášeli domácí francouzské quischee od Cusine Provocateur, zavařeniny a sirupy od S láskou vařené nebo precizně umotané sushi z čerstvých ryb od Párty chutí nebo Sushi JAaPE.

Jedlíci měli jedninečnou možnost okusit kuchyni slanou i sladkou, českou, indickou, francouzskou nebo mexickou.

Děkujeme všem kuchtíkům, kteří pro nás vařili, ale také všem jedlíkům, kteří jedli. Sešli se děti a jejich rodiče i prarodiče v hojném počtu, jedlo vás téměř šest set. Jsme rádi, že nikdo neodcházel s prázdnou. Vivat domácímu jídlu, které je připravené z kvalitních surovin a s láskou.

Šéfkuchařem můžete být i vy. Ozvěte se nám a v srpnu to společně roztočíme.

Report: Jitřenka
Foto: Petr Kiška